ugglaniadran

Fåglar

Publicerad 2009-09-22 00:31:51 i Allmänt

Flera vanliga svenska fågelarter i jordbruks- och skogslandskapet minskar kraftigt i antal. Sånglärka, gulsparv och talltita är några av de värst drabbade. Däremot ökar stammarna av flera rovfågelarter och sjöfåglar. Det visar långsiktiga trender från Svensk Fågeltaxering som genomförs varje år med hjälp av frivilliga krafter. 

Sämst går det för fåglarna i jordbrukslandskapet som stadigt minskar i antal. Sånglärka, gulsparv, gulärla, stare, och pilfink är några jordbruksfåglar som gått starkt tillbaka.

Sånglärkan uppvisar den minsta populationen för tionde året i rad, och antalet lärkor är numera endast en tredjedel jämfört med när räkningarna startade för 30 år sedan.

Övriga vanliga fåglar som minskar kraftigt är kråka, gråsparv och hämpling. Såväl gråsparvens som hämplingens tillbakagång antas bero på förändringar i jordbruket.

Men det finns även vinnare, däribland blåmesen och koltrasten som ökar kraftigt. Ökar i antal gör även många rovfåglar samt sjöfåglar som storskarv, vitkindad gås och sångsvan. Informationen kommer från Naturvårdsverkets hemsida som jag besökte efter att ha pratat med några grannar om att fågellivet har varit så tyst och tomt den här sommaren, eller vad tycker Du?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela