Recept
Ett recept på en god ugnsomelett med svampstuvning . Tid: 45 minuter 4 portioner Du behöver: Omelett: 1 ½ msk vetemjöl 6 dl mjölk 5 ägg 1 tsk salt Stuvad svamp: 200 g färska champinjoner eller kantareller 2-3 msk smör eller margarin 2 ½ msk vetemjöl 2 dl mjölk 1 dl grädde ½ tsk salt 1 tsk soja 1 krm vitpeppar Gör så här: Omelett: Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm. Sätt på ugnen på 200 grader. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Vispa ner resten av mjölken. Låt koka upp och puttra några minuter. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet. Häll smeten formen och grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 25-30 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen. Svampstuvning: Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar. Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter. Strö över mjöl över svampen och rör om. Späd under omrörning med mjölk och grädde. Koka sedan på svag värme 10-15 minuter. Tillsätt salt, soja och peppar. Smaka av. När omeletten är klar häller man svampstuvningen över. Servera!